Help, ik heb een writer’s block!

0
1133
Help ik heb een writer's blog, wat kan je het beste doen?

Wanneer je als ondernemer via blogs contact onderhoudt met klanten, kan het bij tijd en wijle eens gebeuren dat je geen goed onderwerp kan verzinnen om over te schrijven. Je hebt een writer’s block. Dit is een normaal verschijnsel onder schrijvers.

Als blogschrijver heb ik er soms ook last van. Bij het schrijven van dit blog bijvoorbeeld. Ik vond het lastig om tot een goed onderwerp te komen, en zie hier: precies dat bespreek ik in dit blog: hoe kun je je wapenen tegen een ‘writer’s block’?

12 tips om een writer’s block te voorkomen

 1. Organiseer een brainstormsessie met je businesspartner, collega’s of medewerkers over blogonderwerpen. Die plan je vervolgens in voor de komende periode. Natuurlijk kun je altijd van de planning afwijken, bijvoorbeeld wanneer een actueel onderwerp zich aandient.
 2. Noteer op creatieve momenten – dat wil zeggen op de momenten waarop je je geïnspireerd voelt – onderwerpen om over te schrijven. Zelf gebruik ik hiervoor de app todoist, maar een notitieboekje volstaat natuurlijk ook.
 3. Vraag derden om ideeën; klanten, leveranciers, samenwerkingspartners, maar ook familie, vrienden en kennissen. Misschien zijn zij wel heel benieuwd naar een bepaald onderwerp waarin jij en je bedrijf expertise hebben.
 4. Doe inspiratie op via internet en vakbladen. Bekijk bijvoorbeeld waar andere bedrijven uit jouw branche over schrijven.
 5. Ga gewoon achter je computerscherm zitten en noteer alles wat in je opkomt. In feite ook een manier van brainstormen, maar dan in je eentje.
 6. Denk aan veelvoorkomende of juist opvallende vragen, opmerkingen of klachten van klanten en gebruik dat als inspiratie voor je blog. Bijvoorbeeld om iets uit te leggen of over te informeren.
 7. Verzamel artikelen uit kranten, tijdschriften, nieuwsbrieven, websites of fora die te maken hebben met jouw branche. Die kun je bij een writer’s block gebruiken als inspiratie.
 8. Schrijf één of meerdere blogs vooruit op het moment dat je wel voldoende ideeën hebt.
 9. Ga een stukje hardlopen of wandelen. Vaak komen dan vanzelf ideeën naar boven.
 10. Pak pen en papier en ga naar een koffietentje, terras, bibliotheek of lunchroom; in elk geval een andere omgeving dan kantoor. Dat kan ook inspirerend werken.
 11. Let bij het schrijven níet op spelling en grammatica. Dat werkt verlammend. Doe dat pas aan het eind.

Op zoek naar inspiratie?

Ik hoop dat je een of meer van deze tips kunt gebruiken bij het schrijven van je volgende blog. Toch nog op zoek naar inspiratie? Maak dan gebruik van mijn tip 12: kom langs voor een kop koffie bij DOTbusiness!