Online kan niet zonder offline

0
1786
Online kan niet zonder offline blog tips

‘Het is een kwestie van kiezen voor de juiste mix’

Iedere ondernemer heeft tegenwoordig een eigen website, sommige ondernemers maken gebruik van digitale nieuwsbrieven en ook online adverteren op bijvoorbeeld Google is een veelgebruikte manier om in contact te komen met (potentiële) klanten. Wat is dan nog de rol van traditionele communicatiemiddelen zoals advertenties in kranten of tijdschriften, evenementen en borrels? De praktijk wijst uit dat online en offline communicatiemiddelen elkaar versterken. Het een kwestie van kiezen voor de juiste mix.

Klanten oriënteren zich tegenwoordig vaak online. Met een slimme online strategie zorg je ervoor dat potentiële klanten via de juiste zoekwoorden op jouw website terecht komen. Daar kun je hen vervolgens verleiden tot een bezoek aan jouw bedrijf voor bijvoorbeeld een proefrit of om zich aan te melden voor een rondleiding of inspiratieochtend, zodat je offline met hen kennis kunt maken.

Wat is je doel?

Wat de juiste communicatiemix is, verschilt per bedrijf en uiteraard het doel dat je wil bereiken. Gaat het om directe (online of offline) verkoop, leadgeneratie, retentie (klantbehoud) of het genereren van naamsbekendheid? Daar stem je de communicatiemiddelen op af. Wil je als bakker in de binnenstad van Delft een aanbieding van kerststollen onder de aandacht brengen? Dan is het verstandig om de aanbieding op jouw website te vermelden, er een online advertentie aan te wijden, maar ook om de aanbieding in bijvoorbeeld een lokale krant te vermelden of een flyer te verspreiden.

Vertrouwen opbouwen

Klantrelaties zijn gebaseerd op vertrouwen. Herkenbaarheid geeft vertrouwen. Je hebt dus een grote voorsprong wanneer jouw klanten jouw naam (onbewust) herkennen. Hiervoor kun je offline middelen goed gebruiken. Neem bijvoorbeeld reclame op bus of tram of sponsoring van een lokale voetbalclub. Mensen zien jouw uiting vaak onbewust. Zien zij jouw naam vervolgens in de online zoekresultaten tijdens het googlen? Dan klikken ze eerder op jouw naam dan wanneer je een compleet onbekende speler in de markt bent.

Interesse tonen

Duurzame relaties verdienen zich terug. Klanttevredenheid leidt tot herhaalaankopen én ambassadeurschap voor jouw bedrijf. Duurzame relaties bouw je op door oprechte interesse te tonen. Drink kopjes koffie, ga naar netwerkevents en toon interesse in de persoon die je voor je hebt. Jouw klant leeft offline!

Tips voor de juiste mix

1. Heb een doel voor ogen

Online en offline communicatiemiddelen kunnen elkaar goed versterken. Stem de middelen af op het gewenste doel en zorg voor de juiste communicatiemix.

2. Zorg voor herkenbaarheid

Offline middelen kunnen helpen de herkenbaarheid van jouw bedrijf te vergroten. Deze middelen worden vaak onbewust waar genomen.

3. Drink kopjes koffie

Investeer in duurzame relaties. Jouw klanten leven offline. Toon oprechte interesse in je klant en vraag door. Waar loopt men tegenaan?

Hulp nodig?

Als je na het lezen van deze tips nog steeds geen idee hebt hoe je dit aanpakt? Kom dan gerust eens langs voor een kopje koffie. Dan helpen wij jou graag verder en kun je gelijk even oefenen met tip 3 ;-).