Ondernemen in coronatijden

0
1937
Nannette werkt thuis. Hoe ervaart zij dat?

Als ik dit schrijf is het 12 april. Precies een maand geleden kondigde premier Rutte de intelligente lockdown af. We schakelden over op thuiswerken en ontdekten massaal het videobellen. Al snel waren er de eerste creatieve oplossingen en initiatieven om anders te gaan ondernemen én om elkaar te helpen. En dan komen er mooie dingen tot stand.

Ook ik ben uiteraard na 12 maart direct overgeschakeld op thuiswerken. Daar hoefden we niets extra’s voor in te richten, hooguit het videobellen was even wennen. Maar ook dat is inmiddels gemeengoed geworden. Twee keer per week gebruiken we Hangouts voor een teamvergadering en de eerste online vrijdagmiddagborrel hebben we inmiddels achter de rug. De ‘koffie bij het kopieerapparaat’ vervangen we door zo af en toe een online kopje koffie.

Dat thuiswerken is voor mij zonder jonge kinderen om me heen relatief makkelijk te
organiseren. Werken, en dus ook videovergaderen, doe ik vanuit onze kantoorkamer, die ik deel met mijn echtgenoot. Zo af en toe moest ik hem vriendelijk doch dringend verzoeken om wat minder luidruchtig met papieren te schuiven als ik midden in een vergadering zat, maar verder ging het voor mijn gevoel prima. Tot ik na een week een gloednieuwe hoofdtelefoon op mijn bureau vond. Naast een liefdevolle geste van mijn echtgenoot was dit ook duidelijk een (stille) hint…

Ook voor mijn andere activiteiten heb ik inmiddels een thuis oplossing gevonden. De logeerkamer is sportruimte geworden waar ik online lessen volg; met m’n vader doe ik een potje WordFeud terwijl we bellen via FaceTime en een avond met m’n leesclub gaat prima online. Het prachtige weer van de afgelopen weken maakt het thuiswerken wel een stuk aangenamer en makkelijker vol te houden. Even tussendoor met een kop koffie in het zonnetje of lunchen op het terras – daar kan ik wel aan wennen!

En toen kwam dat telefoontje van ondernemer Richard Jongeneelen, die ik ken uit diverse Delftse en Zoetermeerse netwerken. Zijn zus, Sandra Jongeneelen (ook ondernemer), was bezig met een initiatief om ondernemers die hulp nodig hebben te koppelen aan ondernemers die belangeloos hulp willen bieden. Zijn vraag: wil je hier eens over meedenken en kijken hoe we het Delftse ondernemersnetwerk hiervoor kunnen inzetten? Ja uiteraard wilde ik dat! Want wat past er nu beter in ons dna dan het verbinden van ondernemers! De avond daarna planden we een eerste videovergadering in en begon het balletje te rollen. We werkten een plan uit, zochten en vonden steun bij de Gemeente Delft en ook andere Delftse partijen sloten zich aan. Dat ene telefoontje werd een dagelijkse update om de status te bespreken, er kwam een website en zowel hulpvragers als hulpaanbieders meldden zich aan. De eerste matches zijn inmiddels ‘in de maak’.

Al snel kwamen we tot de conclusie dat het verstandig is om ons initiatief ook een formeel tintje te geven. Een stichting lijkt de meest voor de hand liggende vorm. De acties hiervoor lopen; binnenkort wordt de Stichting Support voor Ondernemers ingeschreven. Inmiddels hebben we vanuit twee andere gemeentes de vraag of we ons initiatief ook daar door kunnen zetten.

En dan te bedenken dat al deze gesprekken, initiatieven en afspraken tot stand zijn gekomen via louter online contact. Sterker nog: Sandra en ik hebben elkaar nog nooit in levende lijve ontmoet! Voorlopig zitten mijn avonduren dus nog wel even vol – het uitmesten van kasten en het uitvoeren van achterstallig onderhoud moeten nog even wachten. En dat is prima. Want deze crisis zullen we toch echt met elkaar op moeten lossen. Mooi om te zien dat zoveel ondernemers zich daar voor in willen zetten. Heb je zelf een hulpvraag of wil je je hulp aanbieden? Neem dan eens kijkje op de website of volg ons via Facebook of LinkedIn.