O ja, de WHY!

0
1123
De why van je organisatie

Het is er al een tijdje en de kans is groot dat je het eerder voorbij hebt zien komen: het belang van de ‘WHY’ voor je organisatie. Simon Sinek introduceerde het denkmodel van de Golden Circle al in 2009. Toch is het goed om het er af toe weer eens bij te halen. Een opfrisrondje.

De Golden Circle komt voort uit het onderzoek dat Sinek deed naar succesvolle leiders en merken.

Organisaties opereren vanuit drie niveaus:

 • WAT: de producten of diensten die je als bedrijf aanbiedt;
 • HOE: de manier waarop je je product of dienst aanbiedt en hoe je je onderscheidt;
 • WAAROM (WHY): de intrinsieke motivatie: waarom ben je hier; wat is je reden van bestaan?

Sineks conclusie:

Alle bedrijven weten WAT ze doen
Een gedeelte weet HOE zij het doen
Maar weinigen weten WAAROM zij het doen

Oftewel: veel bedrijven communiceren van buiten naar binnen. Uit Sineks onderzoek bleek dat succesvolle bedrijven beginnen bij de WHY, het waarom. Zij communiceren van binnen naar buiten en hebben een krachtige missie waarmee ze zich onderscheiden. De TEDtalk waarin Sinek zijn Golden Circle uitlegt is inmiddels een van de meest bekeken TEDtalks ooit (zie hieronder).

De ‘WHAT’ en ‘HOW’ volgen automatisch

Met een goede definitie van je WHY volgen de ‘wat’ en de ‘hoe’ automatisch. Andersom werkt het niet: je kunt niet achteraf met behulp van de Golden Circle even je marketing en communicatie oppoetsen. Dan wordt het namelijk marketingbelang waar de klant zo doorheen prikt. Als je met je bedrijf succesvol wilt zijn, moet je starten vanuit je WHY: wat is je bestaansrecht, waar kom je iedere ochtend je bed voor uit?

Maak de WHY expliciet

Onlangs mocht ik, samen met Sabine van Meeteren, een masterclass ‘Zichtbaarheid’ geven namens Delft.business voor het netwerk van Werkwaardig. Hierin besteedden we aandacht aan de WHY. Bij de voorbereidingen vroegen we ons af of het niet teveel een open deur zou zijn; tenslotte is de TEDtalk waarmee Sinek bekend werd alweer zo’n 9 jaar oud. Wat bleek: ongeveer de helft van de aanwezigen kende de Golden Circle nog helemaal niet, de rest was blij met de opfrisser. In de waan van de dag besteden we namelijk lang niet altijd tijd aan het expliciet maken van onze WHY, omdat het WHAT en het HOW vaak volledig onze aandacht opeisen. En dat is jammer, want een heldere ‘waarom’ levert je heel veel op:

 1. Je kunt in heldere taal vertellen waar je bedrijf voor staat;
 2. Je onderscheidt je van je concurrenten;
 3. Het wordt eenvoudiger om prioriteiten te stellen en keuzes maken;
 4. Medewerkers begrijpen de waarde(n) van het bedrijf en kunnen daar naar handelen;
 5. Kernwaarden worden echte, doorleefde waarden.
Wat is jouw WHY?

Aan de slag dus! Blokkeer een middag in je agenda, nodig een aantal medewerkers of andere stakeholders uit en ga met elkaar in gesprek over de WHY, de droom van je bedrijf. Vragen die helpen om je WHY helder te krijgen:

 • Welke impact wil je met je bedrijf realiseren?
 • In welke klantbehoefte voorzien je producten/diensten?
 • Wat wil je dat klanten ervaren als ze met jouw bedrijf werken?
 • Maak de zin af: ‘Wij zijn op de wereld om…..’

Voor de helderheid: ‘winst’ of ‘geld verdienen’ is nooit een onderdeel van je WHY. Dat is altijd een resultaat. Een goed geformuleerde WHY helpt je om je business te verbeteren, want: ‘People don’t buy WHAT you do, but WHY you do it’, aldus Sinek.

Vreemde ogen…

In de praktijk blijkt het voor veel bedrijven lastig om vanuit zichzelf tot een goed WHY te komen. Een onafhankelijke blik kan dan helpen. Behoefte aan een uurtje sparren? Laat het ons weten. We plannen er graag een lunchsessie voor in.