Keuzes maken

0
5877
Linsey van Iepenbrink vertelt haar verhaal over keuzes maken
Foto door: Lars Timmerman

Wat doe je als je op je 20e je bachelor haalt? Ga je doorleren? Neem je een break om werkervaring op te doen of ga je reizen? Misschien, als je nog even afwacht, wordt de keuze al voor je gemaakt. Maar als dat niet zo is, wat doe je dan? Ik kon mijn brein wel breken op deze vragen. En ook nu, twee jaar later, stuit ik weer op dezelfde soort vragen. Hoe ga ik daarmee om?

Nu ik terugkijk op mijn schoolcarrière, is het me allemaal relatief makkelijk afgegaan. Ik heb de basisschool in zeven jaar afgerond, mijn gymnasiumdiploma behaald en een bachelor gedaan. Ik haalde echt geen achten en negens en haalde alles ook niet met twee vingers in mijn neus, maar het kwam altijd goed. 

Eerst dacht ik dat ik mijn studiekeuze de meest lastige beslissing vond. Ik vond het lastig om op mijn 17e al te bepalen wat ik wilde leren, denkende aan mijn toekomstplannen. Want eigenlijk had ik die niet echt. Toch maakte ik de keuze om te studeren. Het was in één keer de juiste en ik rondde mijn studie zonder vertraging af. Top natuurlijk, maar wat nu? 

Vlak voordat ik mijn laatste verslag inleverde, begon ik bij DOT als werkstudent. Ik wist nog niet of ik verder wilde leren, maar werken bij DOT beviel me eigenlijk zo goed dat de keuze ineens erg makkelijk werd; ik ga dit jaar nog niet verder studeren. 

Inmiddels zijn we twee jaar verder en ben ik aan een master begonnen. Eigenlijk sta ik nu pas voor een échte beslissing: wil ik deze studie afronden of niet? Het schooljaar begon goed en ik had het naar mijn zin. En toen kwam de tweede lockdown. Ik had er zóveel meer moeite mee dan ik had gedacht. Het lukte me niet meer en ik had er al helemaal geen lol meer in. Dit was ik niet gewend. Voor het eerst in mijn schoolcarrière liep ik vertraging op. Ook twijfelde ik of verder studeren wel de juiste keuze is geweest. 

Alle opties dwaalden door mijn hoofd. Tijdens mijn laatste Groei- en Bloeigesprek met Sabine merkte ze dat ik het niet op een rijtje had. Ze gaf me een van de beste tips die ik op dat moment kon krijgen: ga oefenen met de stoplichtmethode. Ondanks dat ik hem nog niet helemaal onder de knie heb, heb ik nu beter op een rijtje wat de mogelijkheden zijn. 

Na veel wikken en wegen maakte ik een van de meest dappere keuzes in mijn leven: ik stop met mijn studie. Voor sommigen misschien geen punt, maar voor mij in meerdere opzichten een grote stap in de goede richting. Daar ben ik best een beetje trots op.