Heb jij al een missie?

0
1066
missie

Tijdens een sollicitatiegesprek vertel je wie je bent, wat je doet, wat je kunt en wat je ambities zijn. Je probeert jezelf te verkopen. En dat is nou precies wat bedrijven ook moeten doen: zichzelf verkopen. Dat kunnen ze onder meer doen door een goede missie op te stellen. Maar hoe moet dat? Waarom is het belangrijk? En wat zijn de valkuilen? Je leest het in deze blog.

Een missie is onmisbaar voor elk bedrijf, omdat hierin het bestaansrecht en de identiteit van de organisatie beschreven wordt. Als je niet weet wat je toekomstplannen zijn of waar je bedrijf voor staat, is het lastig anderen te overtuigen om zaken met je te doen. Want waarom moeten ze per se bij jou zijn en niet bij een concurrent? Een goede missie helpt je bij het positioneren van je bedrijf in de markt en laat de cultuur van je onderneming aansluiten op de strategie.

Hoe stel ik een missie op?

Simpel gezegd staat er in een missie: wie zijn we, wat doen we en wat willen we? Het is belangrijk om niet alleen jezelf, maar ook je medewerkers te overtuigen van de kracht van het bedrijf. Laat ook zien wat klanten van je onderneming mogen verwachten en waarvoor ze bij jou terecht kunnen. En ook heel belangrijk: wat onderscheidt jou van concurrenten?

In een missie beschrijf je kort:

  • wat voor onderneming je hebt;
  • wie je klanten zijn;
  • wat je klanten te bieden hebt;
  • wat jou onderscheidt van concurrenten;
  • wat je als organisatie wilt bereiken.

Als voorbeeld onze missie:

“Wij verbinden door middel van marketing en communicatie. Wij zetten de kracht van verbinding in om de doelen van onze klanten te bereiken en dromen te verwezenlijken.”

Wat zijn de valkuilen bij het schrijven van een missie?

Lees voordat je enthousiast aan de slag gaat met je missie eerst onderstaande valkuilen goed door. Want een missie schrijven klinkt misschien gemakkelijk, maar binnen een uur heb je ‘m niet af. Je moet namelijk nadenken wat je als bedrijf wilt uitstralen naar buiten, daarom is het slim hier genoeg tijd voor te nemen. Hieronder enkele valkuilen:

  • Een boekwerk maken

Een goede missie bestaat uit een paar zinnen. Je hoeft er geen boekwerk van te maken, want je moet snel aan je klanten en medewerkers kunnen vertellen waar je bedrijf voor staat. En dat lukt niet door een document van vijf pagina’s voor te lezen. Daarnaast moeten je medewerkers de missie kunnen onthouden.

  • Nietszeggende zinnen gebruiken

Zorg voor een duidelijke en concrete missie. Vermijd holle frasen als: ‘we zijn de beste in de sector’, ‘we hebben alleen maar tevreden medewerkers’ of ‘we onderscheiden ons van de concurrent’. Medewerkers en klanten zullen waarschijnlijk hun schouders ophalen als ze de missie lezen. Want wat is nou echt de toegevoegde waarde?

  • Niets uitleggen

Alleen vertellen wat je bedrijf doet is niet genoeg. Leg uit waarom je de activiteiten doet en hoe je ze doet. Dan pas kun je aan (potentiële) klanten laten zien wat je voor hen kunt betekenen.

  • Jargon en afkortingen gebruiken

Vermijd zoveel mogelijk afkortingen en vaktermen, want niet iedereen zal begrijpen wat je bedoelt.

Aan de slag!

We hebben in deze blog verteld waarom een missie belangrijk is, wat er in hoort te staan en wat de eventuele valkuilen zijn. Nu is het tijd om jouw missie te schrijven. Plan genoeg tijd in en zet alles op papier. Daarna haal je de meest relevante zaken eruit en stel je je missie op. Betrek je medewerkers bij dit proces, want wie weet kunnen zij helpen.

Kom je er toch niet uit? Schakel dan onze hulp in. We helpen je graag verder om jouw bedrijf goed in de markt te zetten onder genot van een goede kop koffie.