Een visie formuleren, hoe doe ik dat?

0
3548
Tips om een goede visie op te stellen

In een vorig blog legden we uit wat een missie is en waarom het belangrijk is er een te hebben. Maar een missie is niks zonder een visie. Daarom gaan we nu dieper in op de visie. Wat is dit en hoe stel jij er een op?

Toen je klein was, had je waarschijnlijk een droom. Misschien wilde je politieagent, acteur of schrijver worden. De toekomst leek heel ver weg. Maar inmiddels weten we dat de toekomst er veel sneller is dan we eigenlijk willen. En jij bent geen politieagent geworden, maar ondernemer. Maar voor dromen is niemand te oud. Sterker nog: dromen is juist goed om jouw bedrijf verder te brengen.

Wat is een visie?

In een visie beschrijf je de toekomst van jouw bedrijf, de gezamenlijke droom. Wat is de ambitie, hoe ziet de wereld er morgen uit en wat is de rol van jouw bedrijf daarin? Door een duidelijke visie te formuleren, weet jij waar je in de toekomst wilt staan met jouw bedrijf. Een missie is tijdloos, die staat niet telkens ter discussie. Maar een visie wordt wel vaak besproken en aangepast, omdat dromen kunnen veranderen. Kijk maar naar vroeger. Die dromen zijn waarschijnlijk niet meer allemaal hetzelfde als nu.

Wij hebben voor DOTbusiness de volgende visie verwoord:

“Opdrachtgevers begrijpen dat het ons gaat om de lange termijn verbinding en zien ons als het onafhankelijke verlengstuk van hun organisatie die met hen meedenkt en proactief oplossingen aandraagt.”

Een visie formuleren

In een visie beschrijf je eigenlijk niets anders dan jouw droom. Denk groot en leg de lat lekker hoog. Vragen die je kunnen helpen bij het formuleren van jouw visie, zijn

 • Waar ben jij heel goed in?
 • Wat is de kracht van jouw bedrijf?
 • Wat interesseert jou op dit moment?
 • Waar word jij blij van?
 • Wat zijn de talenten en kwaliteiten van jou en jouw medewerkers?
 • Wat wil jij bereiken met jouw bedrijf?
 • Waar wil je over 5 of 10 jaar staan?

Visie: Do’s en don’ts

Hieronder hebben we een paar do’s en don’ts voor je.

Do’s:

 • Anderen erbij betrekken
  Een visie schrijf je niet alleen. Betrek er bijvoorbeeld medewerkers, experts, partners of iemand uit jouw vriendenkring bij. Zo is de kans niet alleen groter dat je een goede visie maakt, maar ook dat iedereen betrokken is bij jouw bedrijf. En dat is vooral voor medewerkers en partners belangrijk.
 • Een missie opstellen
  Om een visie te kunnen schrijven, heb je een missie nodig. Je moet namelijk eerst weten wat voor bedrijf je hebt, wie jouw klanten zijn en wat je wilt bereiken. Pas als je dit weet, kun je een goede visie opstellen. Kijk in deze eerdere blog hoe je een missie formuleert.
 • De gevolgen van de keuzes onderzoeken
  Als je een visie opstelt, moet je keuzes maken. Want waar ga jij je op richten? En waarop juist niet? Jij zult zeker tegen een aantal dilemma’s aanlopen. Onderzoek daarom eerst goed de gevolgen van de verschillende keuzes. Kies dan de richting die het beste bij jou en jouw bedrijf past.

Don’ts:

 • Richten op het heden
  Een visie is eigenlijk een plan voor de toekomst. Waar werk je naartoe met jouw bedrijf? Daarom is het natuurlijk niet slim om in jouw visie alleen maar het heden te bespreken. Jouw visie moet toekomstgericht zijn, zodat je jouw doelen ook echt kunt bereiken.
 • Vage taal gebruiken
  Vermijd vage en onduidelijke taal. Wees concreet en leg in een paar zinnen uit wat jouw visie is. Iedereen moet namelijk de visie meteen begrijpen.
 • Feitelijkheden beschrijven
  Een visie die alleen maar feitelijke informatie bevat, is niet interessant. Wees persoonlijk, duidelijk en zeg wat jij wilt en kunt.

Aan de slag!

We hebben in dit blog verteld wat een visie is en hoe je er een opstelt. Daarnaast hebben we enkele do’s en don’ts besproken. Het is nu tijd om jouw visie te schrijven. Kom je er niet uit? Een onafhankelijke blik kan dan helpen. Kom langs voor een kopje koffie of pak het grondig aan en plan een lunchsessie in.