Hoe zit het met auteursrecht op foto’s?

0
1431

Een foto die je op internet vindt mag je, vanwege het auteursrecht, niet ‘zomaar’ gebruiken. Natuurlijk weten we dat. Maar hoe weet je nou of er auteursrecht op een afbeelding rust?

Je kent het wel: je schrijft een blog en o ja, natuurlijk wil je er een goed pakkend beeld bij. Even googelen en ja hoor, je vindt een illustratie die precies aansluit bij je verhaal. Knip, plak en publish! Eh… nee dus. Op veel van de afbeeldingen die je op internet vindt rust auteursrecht. Of dat zo is, kun je vaak niet zomaar zien. Alle afbeeldingen zijn in principe beschermd. Soms heeft de auteur afstand gedaan van het auteursrecht, maar dat moet er dan wel expliciet bij vermeld staan. Je mag afbeeldingen dan ook niet zomaar knippen, plakken en publiceren. Je riskeert dan een fikse boete!

Rechtenvrije foto’s

1. Maak zelf foto’s of illustraties

Uiteraard niet altijd haalbaar, maar wel de meest veilige manier. Als je regelmatig over bepaalde onderwerpen blogt, kun je overwegen om afbeeldingen in een serie te (laten) maken. Dan zijn de kosten te overzien en beschik je over uniek beeldmateriaal.

2. Koop afbeeldingen

Er zijn allerlei sites waar je beeldmateriaal kunt kopen voor commercieel gebruik. Wij halen ze vaak van 123rf.com, istockphoto.com, gettyimages.nl en shutterstock.com.

3. Zoek in Google naar auteursrechtenvrije afbeeldingen

Ook in Google afbeeldingen zijn rechtenvrije illustraties te vinden. Je gaat in Google naar Geavanceerd zoeken naar afbeeldingen. Hier kan je je zoekgegevens invullen en vervolgens filteren op afbeeldingen die gelabeld zijn voor hergebruik.

4. Gebruik gratis afbeeldingen

Er zijn verschillende stockfoto websites waar je gratis rechtenvrije foto’s kunt vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op pixabay.com of Freeimages.com of Flickr.