Hoe bedenk ik een blogonderwerp?

0
1719

Bloggen kan soms erg lastig zijn. Want waar haal je toch elke keer weer inspiratie vandaan? Wij geven je graag een paar tips om weer met frisse moed en energie aan een nieuw zakelijk blog te beginnen.

We zijn allemaal weleens inspiratieloos. Helaas komt het soms op een moment dat je juist bakken met inspiratie nodig hebt. Lees daarom snel verder om te voorkomen dat je te veel tijd verliest met het staren naar een leeg Word-document.

 1. Zet vragen om in een artikel

  Krijg je geregeld dezelfde vragen van (potentiële) klanten? Om te voorkomen dat je steeds hetzelfde verhaal moet vertellen, kun je er een blogartikel over schrijven. Je kunt klanten dan gemakkelijk doorverwijzen naar je blog. Je kunt ervoor kiezen om kort de veelgestelde vragen te behandelen of je maakt van elke vraag een apart blog.

 2. Lees magazines 

  Wat speelt er in je vakgebied? Je kunt natuurlijk op het internet zoeken. Maar je kunt ook vakbladen kopen en daar lekker doorheen bladeren. Wat voor onderwerpen behandelen ze? Wat weet je van deze onderwerpen? Welke achtergrondverhalen staan erin? Wie worden er geïnterviewd? Je kunt snel nieuwe inspiratie krijgen door een magazine te lezen. Let wel op dat je niets letterlijk kopieert, maar het echt alleen als inspiratie gebruikt.

 3. Vraag aan de doelgroep

  Over welke onderwerpen wilt je doelgroep graag meer weten? Loopt ze tegen bepaalde problemen aan? Of zijn sommige dingen onduidelijk? Door vragen te stellen aan de doelgroep weet je snel waar behoefte aan is. Als het goed is, heb je in no time veel blogonderwerpen waarmee je aan de slag kunt. Je kunt je doelgroep vragen stellen via de social mediakanalen of je belt of mailt ze.

 4. Kijk bij concurrenten

  Het kan soms geen kwaad om bij concurrenten te kijken. Hebben ze een zakelijk blog? Zo ja, waar schrijven ze dan zoal over? En hoe delen ze deze artikelen via social media? Op welke artikelen krijgen ze veel likes en reacties? Hier kun je veel informatie uit halen, misschien wel bruikbare informatie voor een leuk blogartikel. Let ook hierbij op: kopieer niks!

 5. Maak het persoonlijk

  Waar loop je tegenaan? Heb je een goede deal gesloten? Een tevreden klant? Of een leuke reactie? Schrijf ook af en toe een persoonlijk blog. Vertel bijvoorbeeld hoe je dag eruitziet, welke tools je gebruikt, hoe je werkplek eruitziet en ga zo maar door. Af en toe een luchtig blog kan geen kwaad. Zorg er wel voor dat de connectie met je bedrijf blijft. Als je een communicatiebureau hebt, schrijf je geen blog over je make-uproutine. Maar het kan wel interessant zijn om te vertellen hoe je omgaat met bijvoorbeeld (negatieve) reacties op social media.

 6. Gebruik Google Trends

  Als je wilt inspelen op actuele gebeurtenissen, is het handig om onder meer Google Trends in de gaten te houden. Via deze tool kun je snel zien welke onderwerpen op dat moment het meest gegoogled worden. Handig, want daar kun je dus ook meteen mee aan de slag. Het is wel belangrijk om je doelgroep in de gaten te houden, want niet elke actuele gebeurtenis/zoekopdracht is even relevant voor het bedrijf.

 7. Interview mensen uit het vak

  Je hoeft niet altijd je eigen kennis te delen met de doelgroep, je kunt ook iemand interviewen. Deze persoon heeft misschien wel hele andere opvattingen over het vakgebied of heeft handige tips. Het leuke van iemand interviewen is dat je zelf ook weer nieuwe kennis opdoet en dat het artikel uniek is. Daarnaast is de kans groot dat de geïnterviewde het blog deelt, waardoor je bereik groter wordt. Let wel op: interview alleen experts in je vakgebied die echt kennis willen delen en geen verkooppraatje willen houden.

Heb je alweer veel ideeën? Mooi! Of wil het toch nog niet lukken? Kom dan eens bij ons langs voor een kop koffie, wie weet kunnen we je helpen aan leuke blogonderwerpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here